//

«Не вимальовуйте Церкви, якої немає», - кардинал Гузар до журналістів

Колишній Глава УГКЦ Любомир (Гузар) закликав журналістів бути чесними і вчитися виявляти правду у такий спосіб, аби вона приносила якомога більше користі. Про це кардинал Гузар заявив на зустрічі з медійниками-католиками, яка відбулася у Києві 17 грудня у приміщенні храму святого Василія Великого ЧСВВ.

 

За словами Блаженнішого, журналісти не повинні перетворюватися на такий собі бездушний механізм із виявлення суспільних негараздів. Вони повинні насамперед шанувати людину і допомогти їй у разі потреби виправитися.

 

«Говорити правду треба так, щоби людина стала кращою. Бо як я комусь скажу, що він нерозумний, то він образиться, повернеться і піде геть. І справа пропала. Треба так сказати, щоб він захотів стати мудрим. Ото є штука. Це вимагає зрозуміння. Бо на що ми служимо? Хіба для того, аби кожному впарити і сказати, як то в нас кажуть – правду в очі? Ні. Сказати треба так, щоби людина, якщо вона на злій дорозі, навернулася. Це велике і трудне завдання», - сказав він.

 

Екс-глава УГКЦ водночас наголосив, що працівники ЗМІ не повинні замовчувати негаразди, які трапляються у церковному житті. Але, на його думку, не варто ці недоліки роздувати та робити із них сенсації.

 

«Будьмо свідомі того, що усі ми є люди. Не треба вимальовувати Церкви якої немає. У Церкві теж є грішники. І якщо є гріх, який можна знешкодити у Церкві, то не треба боятися цього робити», - завив Блаженніший Любомир (Гузар).

 

Екс-глава УГКЦ навів приклад, коли замовчування гріху призвело до великої біди.

 

«Важливо, щоби преса і духовенство навчилося співпрацювати з пресою, а Церква мала відвагу. У США що сталося? Тішилися, що мають підтримку суспільства, позитивний імідж. Але настала біда – зник імідж та ще й втратили купу грошей», - підкреслив кардинал Гузар.

 

«Щиро кажу вам, ми мусимо зростати. Бути самими собою, бути чесними. Я не кажу, що треба трубити на весь світ, тішитися. При потребі треба й у груди вдаритися,  А при вашій помочі можна багато речей пояснити і вберегтися від скандалів», - сказав він, звертаючись до медійників-католиків.

 

Колишній Глава УГКЦ також закликав журналістів підвищувати свій професійний та духовний рівень.

 

«Якщо ви хочете бути фахівцями у якійсь сфері людської діяльності, то повинні багато працювати над собою. Не достатньо ходити до церкви, і знати катехизм. Треба серйозно пізнавати віру і головне жити за нею», - сказав кардинал Любомир (Гузар).

 

Джерело: РІСУ