//

«Наше наближення до Бога − це буде найбільша вдячність і пам'ять для тих, хто віддав своє життя, щоб була воля», - Владика Венедикт після панахиди у «Тюрмі на Лонцького»

22 червня у Львові о 09.40 біля пам’ятника жертвам комуністичних репресій (пл. Шашкевича, 1) відбулось урочисте покладання квітів. Після хвилини мовчання всі присутні перейшли у внутрішнє подвір’я музею «Тюрма на Лонцького», де відбулась міжконфесійна панахида за померлих під час війни і жертв політичних репресій. Українську Греко-Католицьку Церкву представляв Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

 

У спільній молитві також взяли участь Владика Макарій – представник Української Автокефальної Православної Церкви та Митрополит Димитрій – представник Української Православної Церкви Київського Патріархату. З громадою Львова молилися мер міста Андрій Садовий та голова ЛОДА Михайло Цимбалюк.

 

У своєму слові Владика Венедикт згадав про випадок, який стався у стінах «Тюрми на Лонцького» з блаженним Миколаєм Чарнецьким. Одного разу, як він сидів у камері, до нього прийшов наглядач, який на своїй дорозі бачив не одну особу, не над одною особою знущався, показував свою міць і силу. Він зі всього розмаху, зайшовши до камери, вдарив блаженного Миколая. Цей, нічого не кажучи, лише поглянув на нього. І цей наглядач, прийшовши додому, відчув сильний голос сумління. В кінців він прозрів, навернувся, прийшов до Владики Миколая і каже «Не знаю, що сталось зі мною, але коли я вдарив тебе, я преобразився».

 

«Люди, які походять від Адама і Єви мають спільне коріння, всі ми є єдині, − відтак сказав Владика Венедикт. − Але, напевно, в різні історичні часи, різні ідеології, як сьогодні згадуємо про ідеологію Сталіна, про ідеологію Гітлера, комуністичний, нацистський режим, по-своєму хотіли «ощасливити» своїх братів і сестер. І бачимо до чого це привело».

 

«Істинна перемога, істинне навернення, істинна єдність людині можлива лише з Богом і коли наше особисте єднання буде в Бозі всі ми будем єдині, як Церква, як народ. Коли ми будемо керувати своїми бажаннями, стремліннями − будемо ставати кращими. Тому зичу всім нам спробувати змінювати не когось, а змінювати себе, навертати не сусіда чи сусідку, чи іншу особу іншої конфесії, а себе»,− наголосив Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

 

Для Департаменту інформації
Софія Яців