//

«Наша Церква розвивається і впевнено прямує до проголошення Патріархату...»,- Владика Тарас Сеньків

Інтерв'ю з Преосвященним Владикою Тарасом Сеньківим, Апостольським Адміністратором Стрийської єпархії УГКЦ, з нагоди проголошення Львівської митрополії.

 


Преосвященний Владико, якою є Ваша оцінка щодо трьох новостворених митрополій УГКЦ?

 

Владика Тарас Сеньків: Наша Церква розвивається і впевнено прямує до проголошення Патріархату, до того статусу, який історично і канонічно Їй належить. Створення нової митрополії говорить, що УГКЦ прагне реалізувати своє повноцінне структурне життя. Великий потенціал сигналізує про Її динамічний та духовний розвиток. Наслідком цього і є утворення у трьох областях трьох нових митрополій для більш ефективнішої організації голошення Євангелії.

 

Як повідомляє РІСУ, представники УПЦ МП вважають, що проголошення нових митрополій в УГКЦ принесе велике напруження у православно-католицьких відносинах в Україні. На Вашу думку, чим зумовлена така реакція?

 

Чим зумовлена така реакція УПЦ МП, мені важко судити... Проголошення митрополій є цілком внутрішнє питання УГКЦ і Католицької Церкви в цілому. Можливо, вони вбачають у нас силу, котра може стати рушієм духовного відродження України. Таким чином, це може зменшить вплив російського православ’я і російської держави над українським народом. Я особисто залишив би їхні позиції для їхніх же інтерпретацій. Ми розвиваємося так як вважаємо за потрібне і їхня думка, звичайно, не залишиться поза нашою увагою, проте, вона не буде тим чинником, котрий корегуватиме реалізацію планів нашої Церкви.

 

Згідно рішення Синоду єпископів УГКЦ Стрийська єпархія увійшла у склад Львівської митрополії. Чи відбудуться з цього приводу якісь зміни у функціонуванні єпархії, яку Ви очолюєте? Якщо так, то які саме?

 

В принципі, жодних змін у функціонуванні єпархії відбуватися не буде. Стрийська єпархія разом з іншими єпархіями утворює Львівську митрополію, в рамках якої тепер буде координувати свою душпастирську працю та розвиток. Це передбачає більш гармонійний зріст єпархії у співпраці з іншими єпархіями, які входять у склад митрополії під головуванням Митрополита Преосвященного Владики Ігора Возняка. Якщо якісь зміни і відбуватимуться з цього приводу, то це тільки на краще.

 

Що зміниться структурально у відношеннях Єпископ – Митрополит – Верховний архиєпископ?

 

Митрополія - церковна структура, у якій Митрополит є найближчим помічником Патріарха. Передовсім митрополія є організована у певних межах, які окреслюють спільну історію єпархій, що входять у її склад, їх традицію, духовні надбання, літургійне життя. Якщо існують ще й якісь відмінності, то завдання митрополії є у тому, щоб гармонійно  їх зберегти та вписати у загальну картину життя цілої Церкви.

 

Відношення, Єпископ – Митрополит – Верховний архиєпископ, є цілком  упорядковані нормами Канонічного права.

 

Найважливіші зміни, які настають із заснуванням митрополії, стосуються утворення митрополичого Трибуналу та митрополичого Синоду.

 

Які обов’язки матимуть священники Стрийської єпархії у відношенні до Львівської митрополії?

 

По-перше, одне із найважливіших, - це є згадування Митрополита у церковному правилі та Божественній Літургії. По-друге, в обов’язки Митрополита входить пильнувати за церковною дисципліною, літургійним і богословським життям, збереженням віри у повірених єпархіях, які складають його митрополію. Окрім того, згідно канонів, Митрополит має право здійснювати візитацію, якщо в єпархії було щось опущено з боку єпархіального єпископа.  А також, Митрополит має право призначати єпархіального економа, якщо єпархіальним єпископом, після неодноразового нагадування, цього не було виконано. Думаю, що у нашій єпархії такі прецеденти далекі від дійсності.

 

Щодо духовенства, то, передовсім, вони зобов’язані надавати першість пошани Митрополитові, скажімо, коли він приїжджає на Богослужіння до єпархії. Виняток становить - присутність Блаженнішого Святослава, якому належить найвище першенство, як Главі і Батьку Української Греко-Католицької Церкви.

 

Що б Ви побажали новому Митрополитові?

 

Миру і радості з того служіння, до котрого його Господь покликує, щоб усе завжди було добре. Божого благословення, опіки Матері Божої і всіх Святих, яких на нашій Львівській митрополії, як священномучеників, є чимало, що в свою чергу засвідчує велике заступництво на небі. Надіємось, що спільною молитвою та зусиллями будемо впевнено крокувати вперед і здійснювати Божу волю у житті нашої Церкви.

 


Розмовляла Роксолана Гринишин
Референт Прес-служба Стрийської єпархії

Джерело: stryi.ugcc.org.ua

Фото: Христина Букіна