//

«Ми завжди намагаємось сприймати молодь такою, якою вона є» – о. Тарас Милян

Протягом останніх чотирьох років отець Тарас Милян очолював Комісію у справах молоді Львівської АрхиєпархіїУГКЦ. З чого ж розпочалась робота в Комісії, перші кроки та маленькі перемоги, а також про свої життєві цінності розповідає о. Тарас Милян.

 

Яким був Ваш шлях до Комісії у справах молоді ЛА УГКЦ? Робота в молодіжному середовищі була для Вас чимось новим?

 

Зовсім ні. Ще будучи братом я брав активну участь у роботі з молоддю при церквах Покрови Пресвятої Богородиці, Володимира та Ольги, Різдва Пресвятої Богородиці, смт. Лапаївка та інші. Приїхавши після навчання з Риму вже як священик два роки працював директором ораторії Святого Домініка Савіо при парафії отців Салезіян і одночасно був відповідальний за молодіжне душпастирство від Згромадження. Саме тоді виникла ідея про заснування організації, яка б серед молоді виховувала християнських лідерів. Так виникла «Школа християнського аніматора» яку благословив Архиєпископ Львівський Ігор офіційним документом в 2010 році.

 

Після ораторії рік часу працював як помічник магістра приновиків Згромадження оо. Салезіян, а потім на три місяці поїхав служити вірним нашої Церкви на Святій Землі. Повернувшись з Єрусалиму мене призначили головою Комісії у справах молоді ЛА УГКЦ, де я працював чотири роки.

 

З чого Ви розпочали свою діяльність? Що стало Вашим першим нововведенням у Комісії?

 

Прийшовши у Комісію її робота виглядала так: організація намагалась об'єднати навколо молодіжні спільноти, вже працювала Координаційна рада, а також відбувались прощі по монастирях і проводився набір груп для зустрічей молоді Тезе.
Оскільки я розпочав свою діяльність перед Різдвом, то моїм першим кроком стала організація молодіжного святкування Різдва на Сихові у храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Я мав на меті згуртувати, познайомити молодих людей між собою. В цьому заході взяло участь понад 200 осіб.
Вже на наступний рік ми продовжили святкування Різдва спільно із студентським капеланством та товариством «Обнова», запрошуючи усі молодіжні спільноти та молодь міста. Так зародилась акція «В гостях у Василя та Маланки». І мені справді дуже приємно, що вже четвертий рік поспіль це дійство стало гарною традицією і гуртує навколо себе молодь, спільноти, родини. За родинне свято відповідальність та організацію на себе взяла «Школа Християнського аніматора»

 

Яке основне завдання Ви ставили перед собою як Голова Комісії?

 

Моїм основним завданням було так організувати роботу Комісії, щоб ми чітко усвідомлювали хто ми є, куди рухаємося і заради кого працюємо. На сьогоднішній день метою Молодіжної Комісії є не лише проводити заходи та організовувати свята, а стати платформою, місцем для росту, розвитку і творчої діяльності молодих християн – а саме допомогти молодій особі знайти своє місце в церкві та суспільстві.
Мабуть, це завдання викристалізувалось з часом і завдяки щоденній, а інколи і рутинній праці кожного з членів Комісії. Саме їхнє бажання, праця і віра в те, що ми робимо, стали основним фундаментом у роботі Комісії у справах молоді ЛА УГКЦ.

 

Молодь – дуже цікава, динамічна, надихаюча, проте до неї потрібно знайти правильний підхід. Якими підвалинами Ви керуєтеся у своїй роботі?

 

Ми завжди намагаємось сприймати молодь такою, якою вона є. Просто силоміць вказувати, як жити чи що робити без спілкування, роздумів, живих прикладів, було б безглуздим, адже все, що є нав'язаним викликає спротив. Тому намагаємось окреслити дорогу, як один із варіантів, а молоді люди самі обирають, що для них краще. Серед наших пріоритетів - духовне збагачення молодої людини. Ми хочемо, щоб наша молодь стала відкритою до світу, сприйняття, любові і водночас залишалась сама собою.
З молодими людьми ми намагаємось працювати за спеціальною "запобіжною системою" св. Івана Боско. Вона базується на трьох основних рівнях - розум, віра, любов.

 

Цей рік Папа Бенедикт XVI проголосив «Роком віри». Чим для Вас є віра і якою вона повинна бути для християнина?

 

 Жива віра - це постійне спілкування з живим Богом через молитву, жести, слова, мовчання, терпіння... Приходять миті, коли здається, що виходу немає, руки опускаються...Ось це і є місце, коли найбільше потрібно жити вірою. І коли людина в цю мить довіряє Богові, то от це і є найкращий спосіб зрозуміти, що таке правдива жива віра.
Задумаймось, що насправді є найкращим прикладом любові? Це довіра. Коли ми вчимося довіряти Богу, довіряти своїм близьким, коханим, друзям, тоді ми йдемо правильною дорогою, яка приведе нас до чогось прекрасного.

 

Що для Вас є одним з основних життєвих правил?

 

 Ніколи не здавайтесь! Намагайтесь постійно рухатись вперед, розвиватись, рости і головне вірити, що за всім нашим життям стоїть Бог. Адже процес нашого зростання не завжди проходить безболісно, виникають періоди криз і навіть депресій. Труднощі, що їх посилає Господь, потрібні лише для того, щоб подолавши їх, ми змогли піднятись на щабель вище. Уявімо, що наше життя – це гора. Підніматись вгору - не є легко. Ще біля підніжжя багато чого здається таким незрозумілим, проте чим вище ми піднімаємось, тим картина стає зрозумілішою. Завжди пам'ятайте, що в житті нічого не відбувається просто так. А ми маймо довіру до Бога і Він вас ніколи не підведе!

 

Вас перенаправляють на нову роботу. Чим тепер Ви будете займатись?

 

Моя нова діяльність пов'язана з благодійною організацією «Фундація духовного відродження», в якій мене призначено директором. Загалом Фундація працює для Львівської Архиєпархії, а саме її соціальної діяльності!
Поле для роботи насправді дуже велике. Потрібно ще добре розпрацювати основні напрямки та інструменти. Це цікава робота, яка вимагає ще багато праці, навиків, розвитку та головне - бажання працювати.

 

І на завершення розмови Ваша маленька настанова для молоді:

 

Не біймося бути щирими християнами, добрими Українцями і просто великими людьми!

 

Коротка довідка – звіт діяльності Комісії у справах молоді ЛА УГКЦ під керівництвом о. Тараса Миляна:
- засновано і вже традиційно щорічно проводяться два соціальні заходи: «В гостях у Василя та Маланки» і «Святкуймо Воскресіння разом».
- другим важливим кроком є отримання декрету на діяльність Школи християнського аніматора. Це справді дуже важливий здобуток, адже основна мета ШХА – виховання активних молодих лідерів із стійкими християнськими цінностями.
- створення і випуск у 2011 році першого номера християнського журналу для молоді «Шпаргалка життя». Сьогодні у дещо новому форматі він перейшов у електронний ресурс і розміщений на сайті Комісії.
- Налагодження систематичної праці із священиками, які є відповідальними за роботу з молоддю в деканатах ЛА УГКЦ,
- цього року окрім вже традиційних заходів, таких як прощі, європейські та світові зустрічі молоді, організація тематичних вечірок та запустів, нічні чування, реколекції, футбольні турніри, також стартували і нові проекти. Це: «Духовні вікенди», літургії для молоді у Домініканському соборі, створення і робота власного сайту Молодіжної комісії, а також розвиток спортивно-оздоровчого напрямку - сплави по річках, походи у гори, відпочинок на морі.
- протягом останніх двох років Комісія налагодила тісну співпрацю з Львівською міською радою, службою у справах дітей при Львівській обласній державній адміністрації, центром творчості для дітей та юнацтва «Погулянка», директором школи у Лапаївці. Так, цього року вперше Церква долучилась до проведення акції «Ніч у Львові» та представила себе на Різдвяному Ярмарку, де працювала «Крамничка добра».
- Залучення близько 12-14 волонтерів, які допомагають у роботі комісії та проведення акцій, свят, тренінгів.

 

Підготувала Христина Жидецька mkla-ugcc.org