//

«Ми не перестаємо стукати до умів та сердець можновладців щодо долі мігрантів», - Владика Богдан (Дзюрах)

Незважаючи на мовчанку, ми не перестаємо стукати до умів та сердець можновладців і сподіваємося, що держава, врешті, обернеться обличчям до власних громадян, які перебувають за кордоном і потребують її захисту та підтримки. Про це сказав Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Владика Богдан (Дзюрах) в інтерв'ю виданню «До світла».

 

Владика вкотре зазначив, що Церква донині чекає на відповідь від представників влади, чому нічого не робиться для того, аби наші співвітчизники повернулися додому.

 

«Якщо б держава запропонувала їм роботу, відповідну до їхньої кваліфікації, та заробітну платню, достатню для гідного утримання себе і своїх рідних, вони б повернулися. Та, на жаль, держава все ще замало робить, аби змінити цю ситуацію. Тому створюється враження, що комусь навіть вигідна така ситуація, бо дозволяє без найменших затрат з боку уряду поповнювати державний бюджет коштами, які заробітчани переказують або передають в Україну різними шляхами», – наголошує Секретар Синоду Єпископів.

 

За його словами, заробітчани переказують в Україну «вражаючі суми грошей». «Говорять про переказ майже шести мільярдів доларів на рік (це лише через офіційні канали!). Те, що ця цифра оплачена надто дорогою ціною (розбиті сім’ї, втрачені професійні навички, соціальне сирітство), схоже, цікавить не багатьох у владних кабінетах», – констатує Владика Богдан.

 

Водночас Секретар Синоду наголошує, що створення нових парафій УГКЦ в країнах еміграції не є самоціллю для Церкви. «Для нас важлива доля українців, доля наших вірних, а не власні структури. Ми не будемо триматися за них, якщо зникне в них потреба. Ми створюємо структури, відповідно до духовно-пастирських потреб наших вірних», – пояснює він.

 

Уже сьогодні священнослужителі УГКЦ опікуються вірними Церкви у понад 140 місцевостях в Італії. Це, за словами Владики Богдана, набагато більше, ніж у деяких східних екзархатах на території самої України.

 

Він розповідає, що для забезпечення якомога кращої духовної опіки Італійська Єпископська Конференція, у порозумінні з ієрархією нашої Церкви, призначила координатора для наших вірних (сьогодні ним є о. Ярослав-Марко Семеген), а Апостольська Столиця іменувала Преосвященного Владику Діонісія (Ляховича) Апостольським візитатором для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

 

Тож, завдяки спільним старанням нашої Церкви та братів римо-католиків вдалося налагодити досить дієву душпастирську мережу для наших вірних в Італії. Окрім цього, питанням душпастирської опіки мігрантів у всьому світі за дорученням Синоду Єпископів УГКЦ безпосередньо займається Комісія у справах мігрантів і Пасторально-місійний відділ Патріаршої курії, що його очолює Преосвященний Владика Йосиф (Мілян).

 

«Ці особи та інституції і в країнах поселення, і в Україні розробляють і втілюють у життя численні пасторальні ініціативи, починаючи від забезпечення вірних духовною літературою і закінчуючи проведенням курсів постійної формації для священиків-місіонерів, які служать серед емігрантів. Зрештою, одним із чудових прикладів такої духовної опіки наших вірних в Італії є журнал «До Світла», який несе промінь Божої любові та надії не лише греко-католикам, а й усім нашим співвітчизникам за кордоном», – завершив Секретар Синоду Єпископів Владика Богдан (Дзюрах).

 

Департамент інформації УГКЦ