//

«Ми, діти, знаємо біль нашої Матері – Єрусалимської Церкви», – Владика Богдан Дзюрах до Владики Еліаса Шакури

У понеділок, 16 липня, у заміській резиденції Глави УГКЦ відбулася зустріч Блаженнішого Любомира Гузара, Архиєпископа-емерита, та Владики Богдана Дзюраха, Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, з Високопреосвященним Владикою Еліасом Шакуром, Архиєпископом Мелхітської Греко-Католицької Церкви, який відвідує Україну з нагоди Всеукраїнської прощі до Зарваниці.

 

Під час зустрічі Владика Еліас розповів про стан Церкви у Святій Землі і зокрема про виклики та завдання, які стоять перед католиками східного обряду, приналежними до Мелхітської Греко-Католицької Церкви. Достойний гість також висловив велику радість від свого перебування в Україні. Особливо сильно вразила його проща до Зарваниці, віра людей, які долали десятки кілометрів, несучи до престолу Пречистої Богородиці свої молитви, подяки та благання.

 

Як приклад Архиєпископ навів історію одного підлітка, який пройшов близько 40 кілометрів до Зарваниці та жертвував цей свій труд і свою молитву за зцілення батьків від недуги алкоголізму. «Хіба Господь може не вислухати молитву такої дитини?» – зворушено зауважив Владика Еліас Шакур.

 

Владика Богдан подякував гостеві за його візит та підкреслив, що ці відвідини є для Української Церкви знаковими та символічними, оскільки Владика Еліас - представник Єрусалимської Церкви, Матері всіх Церков. «То ж можна сказати, що ви відвідуєте своїх дітей, – сказав Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. – Ми, діти, знаємо біль нашої Матері – Єрусалимської Церкви, знаємо про ваші страждання і про ваше свідчення віри, яке даєте щодня в дуже непростих обставинах. Хочемо, щоб і ви знали про нашу солідарність з вами, нашу пам'ять і молитву...» Відтак він зауважив, що ще один символ, який єднає наші Церкви, пов'язаний із традицією називати Київ другим Єрусалимом, а річку Дніпро – українським Йорданом. «Тож, сподіваємось, Владико Еліасе, що цими днями ви бодай трохи почувалися серед нас як вдома», – сказав Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, закінчивши своє слово многоліттям на честь достойного гостя зі Святої Землі.

 

Дякуючи за гостинність, Владика Еліас Шакур висловив почуття любові до українського народу, який показав упродовж історії велику силу своєї віри і тепер, спираючись на віру, будує своє майбутнє. «Вертаюся додому сповнений незабутніх вражень, але залишаю тут із вами свою любов і своє серце», – сказав на прощання Архиєпископ Мелхітської Греко-Католицької Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ