//

«Майбутнє і Бог». Отець Федеріко Ломбарді про гасло візиту Папи Бенедикта XVI до Німеччини

«Майбутнє і Бог». Під таким заголовком 17 вересня 2011 р. вийшла в ефір щотижнева редакторська рубрика «Octava Dies» о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директора Ватиканського телецентру, якою розпочинається підсумковий випуск новин.

 

«Живемо в час тривоги за майбутнє: за майбутнє планети Земля та життя на ній, за майбутнє світової економіки та миру між народами, за майбутнє Європи та народів, які входять до неї, за майбутнє молоді та дітей, які приходять на світ. Вирушаючи до своєї батьківщини Німеччини, яку багато-хто вважає рушійною силою старого континенту, але де християнська віра, здається, швидко зменшується, Папа вибрав для своєї подорожі гасло: “Де є Бог, там є майбутнє”. Це – ключові слова його проповіді в санктуарії в Маріяцель (Австрія), виголошеної чотири роки тому, коли він пояснював демографічну кризу в Європі як знак браку віри в майбутнє, відповідаючи на це ось такими словами: “Позбавленою майбутнього земля буде лише тоді, коли згаснуть сили людського серця та розуму, просвітленого серцем, тоді, коли Боже обличчя не сяятиме над Землею. Де є Бог, там є майбутнє”.

 

Уже з першого дня після свого обрання, Папа Бенедикт XVI навчає нас, що звіщення першості Бога є пріоритетом його понтифікату. Ким є Бог? Як побачити Його обличчя? Де Його зустріти і як з Ним говорити? Яким чином стосунки з Богом спрямовують життя кожної людини та її відповідальність у суспільстві, як започатковують пошук справедливості та права?

 

Бог не є чужим в житті. Ми не повинні чекати відповідей Папи на другорядні питання, але на оті найсуттєвіші. Проїжджаючи країною, де тоталітарне заперечення Бога виявило свої найбільш екстремальні наслідки, разом призадумаємося над тим, яким чином ми, як люди, як віруючі в Бога, як християни та католики, повинні докладати зусиль для збудування майбутнього, гідного людини».

 

Джерело: Радіо Ватикан