//

«Кожний з нас в Божому задумі є покликаний бути святим» - владика Венедикт

"Коли ми говоримо про святість людини. Святість - це життя з Господом. Святість - це є усвідомлення того, що ми є наслідниками Царства Небесного. Тому сьогоднішня неділя це свято кожного з нас, бо кожний з нас в Божому задумі є покликаний бути святим" - сказав Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії у своїй проповіді на Неділю всіх Святих, під час Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Блаженних мучеників УГКЦ (вул. Стрийська, 29а).

 

В часі Архиєрейської Божественної Літургії, владика уділив священичі свячення доктору богослов’я Василю Рудейку, заступнику Голови Патріаршої Літургійної Комісії УГКЦ.

 

Новопоставлений священик є випускником Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. Після завершення навчання в Україні він продовжував свої студії в м. Айхштедт (Німеччина) де успішно захистив докторську дисертацію. На даний час працює викладачем кафедри літургійного богослов’я філософсько-богословського факультету УКУ.

 

"Вже 18 років, відколи він вступив в семінарію, отець Василь йшов довгою, певною, спокійною мандрівкою до священства. Це є зріле покликання. Отець Василь є щира людина, наскрізь серйозна у своїх намірах і буде добрим священиком, який любить Бога і людей" - сказав про особу новопоставленого ієрея о. доктор Борис Гудзяк, ректор Українського Католицького Університету.

 

Разом з професорами, студентами, та родиною о. Василя в цей святковий день також молилися однокурсники неопресвітера, які разом після закінчення семінарії у Львові одними з найперших в Україні вирушили на студії в Орієнтальний інститут до м. Айхштедт (Німеччина), де успішно захистили свої докторські дисертації і сповнили своє священиче покликання. Це о. Андрій Михалейко, директор Інститу Історії Церкви УКУ та о. Олександр Петринко, віце-ректор Колегіуму Орієнтале в Айхштедті.

 

"Тут присутня така "трійця", яка вперше поїхала в 1998 році до Німеччини, це о. Петринко, о Михалейко і о. Василь. Це всі доктори богослов’я, але вони ними не стали б, якби не одна особа, яка є тут присутня сьогодні між нами, отець доктор Андреас Стірмаєр, засновник інституту Орієнтале в Айхштедті, який вже 14 років супроводжує о. Василя на цій дорозі до сьогоднішнього дня" – додав о. Борис.

 

«Майже 14 років тому він приїхав до нас в Айхштедт на навчання. Ніхто в той час не міг ще собі уявити, як ці студії виглядатимуть. Я провів багато безсонних ночей, але дуже щасливий з того до якої цілі я дійшов. І моїм розумінням всієї моєї праці і заснування колегії є, що кожний з нас має внести певну частку для розвитку Церкви» - сказав о. Андреас, довголітній ректор східної колегії в Айхштедті про постать о. Василія.

 

По завершенні Богослуження о. Василь подякував усім за присутність та допомогу у реалізації свого покликання та попросив заносити свої молитви до Бога за радісне сповнення священичого служіння.

 

Слухати проповідь Преосвященного владики Венедикта:

 

Роман Соколенко,
прес-служба Львівської архиєпархії