//

«Командос» серед нових кардиналів

Він – єдиний серед нових кардиналів єрарх, котрий пройшов повний курс стрибків з парашутом. Архиєпископ Едвін Ф. О'Браєн був військовим капеланом у збройних силах США, а 29 серпня минулого року Бенедикт XVI призначив його великим магістром Лицарського Ордену Святого Гробу Господнього в Єрусалимі.


Архиєпископ Едвін Ф. О'Браєн народився 8 квітня 1939 року в Бронксі, Нью-Йорку. Священичі свячення йому уділив 29 травня 1965 кардинал Френсіс Спеллмен. На зламі шістдесятих і сімдесятих років був військовим капеланом в збройних силах США. Там закінчив курс стрибків з парашутом. З 1971 по 1973 рр. він служив солдатам, які воювали у В'єтнамі. Потім навчався у Папському університеті святого Томи Аквінського (Angelicum) в Римі, де в 1976 році отримав ступінь доктора богослов'я. Після повернення на батьківщину працював в курії архиєпископа Нью-Йорку. У 1979 році був координатором візиту Папи Івана Павла II до цього міста.


герб кардинала О'Браєна

6 лютого 1994 папа призначив його вікарним єпископом в Нью-Йорку. Єпископські свячення йому уділив 25 березня того ж року кардинал Джон О'Коннор. 7 квітня 1997 був призначений архиєпископом- коад'ютором військового ординарія США, Джозефа Діміно, а 12 серпня того ж року перейняв цю посаду.


12 липня 2007 р. Папа Бенедикт XVI призначив його архиєпископом Балтимору, а 29 серпня 2011 р. Великим Магістром Лицарського Ордену Святого Гробу Господнього в Єрусалимі.


Цей орден був створений в 1099 році в Єрусалимі, щоб захистити могилу Христа та дбати про прочан, які приїжджають в Святу Землю. На даний час він складається з клиру і мирян, не зв'язаних монашими обітами. Він налічує близько 20 000 членів по всьому світу, в основному в європейських країнах, але і в Північній, Центральній та Південній Америці і на Далекому Сході. Орден працює в 40 країнах світу, здійснює благодійну діяльність, а особливо активно серед католиків у Святій Землі, де,наприклад, покриває половину звичайного бюджету Латинського Патріарха Єрусалиму, а також підтримує і провадить близько 100 початкових шкіл і професійно-технічних училищ.

 

За матеріалами wiara.pl