//

«Хочу жити». Конференція Асоціації італійських лікарів-католиків

Днями в італійському місті Асколі пройшла конференція членів Асоціації італійських лікарів-католиків під назвою «Хочу жити». В центрі обговорень – італійська система охорони здоров'я. На питання кореспондента Радіо Ватикан відповів віце-президент асоціації п. Стефано Оджетті. На його думку, в наші дні дуже часто говорять про тих, хто хоче померти, і зовсім забувають про тих, хто хоче жити. Сама назва конференції з'явилася завдяки фразі, що належить Маріо Меладзіні, президентові асоціації, що займається бічним аміотрофічним склерозом, від якого помер Джорджо Уелбі. П. Меладзіні сказав: «На нещастя, я дуже довго був здоровий, тому що саме хвороба допомогла мені розкрити свій потенціал і навчила мене жити радісніше». Автор цього вислову пересувається на інвалідному візку, над ним була проведена трахеотомія. Але, не дивлячись на всі ці труднощі, він захищає право на життя, хоча це у наш час зовсім не в моді.


Засоби масової інформації приділяють багато часу борцям за евтаназію і повністю ігнорують борців за життя. Ця ситуація підштовхнула членів асоціації до дебатів у присутності політиків, до яких вони звернулися з проханням проконтролювати умови, в яких знаходяться інваліди, а саме перевірити, чи не підштовхує інвалідів до добровільного переривання життя їх навколишнє оточення. Лише мінімальна частина запитів на евтаназію має ідеологічну підоснову. Спираючись на свій медичний досвід і завзятість, з якою пацієнти наполягають на пошуку дієвих методів лікування навіть в найбезнадійніших випадках, п. Стефано Оджетті підкреслив, що люди хочуть жити. У конференції взяв участь монс. Зімовськи, президент Папської ради з охорони здоров'я. Прелат присвятив свій виступ блаженному Папі Івану Павлу II, «страждальникові серед страждальників». Монс. Зімовськи підкреслив велич Папи, який своїм покірливим прийняттям немочі призвав людей жити з гідністю навіть в стражданні.

 

Ще одним аспектом, необхідним в системі охорони здоров'я, п. Оджетті назвав етику, тому що ця система займається розподілом ресурсів. Одна справа, сказав віце-президент Асоціації італійських лікарів-католиків, направляти ресурси в естетичну хірургію, а інша – на догляд за хворими, пенсіонерами, на створення умов для співпраці з добровольцями, на створення структур психологічної допомоги інвалідам. П. Оджетті також нагадав, що наше суспільство поступово старіє, і проблеми, пов'язані із старістю, лише збільшуватимуться. Саме тому необхідні нові рішення в системі охорони здоров'я, напрям ресурсів на дослідження в області терапії болю – все це здатне допомогти суспільству прийняти життя в повноті.

 

Джерело: Радіо Ватикан