//

«Хочемо зробити все можливе, щоб наші вірні змогли отримати просту, але спасенну науку про Святі Таїнства», - о. Михайло Гарват

Синод Єпископів УГКЦ проголосив 2012 рік Роком Святих Таїнств у контексті підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України. Організувати та провести Рік Святих Таїнств в УГКЦ було доручено Катехитичній комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, яку очолює о. Михайло Гарват. Відзначення цього Року розпочалося з Різдвяного посту 2011 року роздумами над народженням Божого Сина. Від Різдвяних свят до Стрітення особливу увагу греко-католики приділяли таїнствам Хрещення і Миропомазання. Під час Великого посту вірні зосереджувалися на таїнстві Покаяння, а тиждень до та після Великодня – Пресвятій Євхаристії. До празника Зіслання Святого Духа - на таїнствах Священства і Подружжя. Тепер, до свята апостолів Петра і Павла, УГКЦ роздумує над таїнством Єлеопомазання. Інші події відбуватимуться згідно із затвердженим Синодом Єпископів УГКЦ планом відзначення Року Святих Таїнств. Про головні  заходи та основні аспекти катехитичного служіння розповідає о. Михайло Гарват.

 

Чи може священик, на вашу думку, проводити катехизацію в парафії? Чи для цього йому потрібен помічник-катехит?

 

Переконаний, що священик за своєю суттю є катехитом. А катехит-мирянин чи богопосвячена особа  є помічниками священика у катехитичному служінні в парафії. Священик повинен усвідомлювати, що Церква покликана проголошувати Боже Слово, тобто вчити своїх вірних  Божої науки. Парох (адміністратор парафії) має організувати катехитичний процес так, щоб усі його парафіяни, а це діти, молодь і дорослі, постійно були охоплені катехитичним навчанням. З цього можна зробити висновок: священик не просто може катехизувати, а він повинен це робити. Та навіть у найменшій парафії священик не зможе охопити належною увагою всіх прихожан. Тому заохочую всіх парохів запрошувати до співпраці семінаристів, мирянин і осіб богопосвяченого життя. 

 

З чого варто розпочати катехизацію священику, який тільки починає своє служіння?

Такому священику необхідно розпочати катехизацію із роботи з дітьми. Як каже Митрополит Андрей (Шептицький), «працею над дітьми здобудете серця батьків». Адже  всі батьки зацікавлені в тому, щоб діти щонайменше приступили до першої святої Сповіді. Тому, вважаю, що варто розпочинати катехитичну діяльність у парафії із належної підготовки дітей до першої Сповіді із залученням до  катехитичного навчання їхніх батьків. Необхідно заохотити батьків, щоб приводили на підготовку до цього Таїнства дітей семирічного віку. Коли ж батьки приведуть своїх дітей, то потрібно не занедбати цього моменту. Священик має подбати, щоб Божу науку подали і дітям, і батькам. Умовно кажучи, це вже є два катехитичні класи. Батьки деколи не мають сміливості визнати, що вони чогось не знають, тому дуже важливо, щоб у той час, коли діти готуватимуться до Сповіді, священик  міг переконати і батьків, і дітей у тому, що перша Сповідь - це перший крок до дальшого духовного формування людини як особистості. А вже після цього варто працювати з найменшими дітьми, залучаючи до цієї діяльності вже фахівців, які б могли на належному рівні їх катехизувати.

 

Як допоможе організувати катехитичну роботу в парафії «Душпастирський катехитичний порадник», над яким завершується робота?

Завданням Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ є подбати про катехитичне служінні УГКЦ в Україні. Сподіваюся, що «Душпастирський катехитичний порадник» допоможе священикам УГКЦ в Україні організовувати катехитичні школи, налагодити належну  співпрацю з освітніми закладами, монашими чинами і згромадженнями, із семінаріями та іншими богословськими закладами. Порадник містить практичні рекомендації щодо організації літургійного-молитовного  життя за участю дітей та багато іншого. В такий спосіб ми хочемо достукатися до кожного священика, дати йому необхідні поради на основі двадцятилітнього досвіду катехитичного служіння УГКЦ в Україні, щоб він  міг належно організувати катехитичне життя у своїй парафії.

Як відомо, ви очолюєте організаційний комітет із проведення Року Святих Таїнств в УГКЦ. Розкажіть про важливі аспекти відзначення 2012 року як Року Святих Таїнств.

Єпископи доручили нам проведення Року Святих Таїнств. Для нас це насамперед духовно-просвітницьке  відзначення. Минулий рік був Роком Божого Слова, і ми замислювалися над зв’язком кожного з Господом через Боже Слово. Цього року ми хочемо дати можливість нашим вірним глибше пізнати навчання Церкви про Святі Таїнства, щоб належно до них приступати. Адже через Святі Таїнства ми можемо не тільки наблизитися до Господа, а й поєднатися з Ним. І вершиною такого поєднання є Пресвята Євхаристія - таїнство, в якому Господь безпосередньо подає нам Себе. Блаженніший Патріарх Святослав каже: «Причастя Тіла та Крові Господніх і сьогодні є для Церкви правилом її життя».  Тому Євхаристійний тиждень, який тривав від 1 до 7 червня, був ще однією можливістю для кожного з нас приступити до Сповіді і Причастя, тобто освятити свою душу. Крім того, 29 липня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої у с. Крилос (Давній Галич) за особливою участю дітей, які цього року приступили до першої Сповіді. Очікуємо близько тисячі дітей з усій єпархій та екзархатів України. А з 7 жовтня розпочнуться парафіяльні катехитичні проповіді на тему «Святі Таїнства».  Також у жовтні (починаючи із парафіяльного рівня) буде проведено християнську інтелектуальну гру «брейн-ринг» на тему «Святі Таїнства у житті Церкви», а 10 листопада відбудеться всеукраїнський рівень цієї гри. Для дітей це буде весело і повчально. До кінця року хочемо зібрати відео-, аудіо- та друковані матеріали на тему Святих Таїнств. Іншими словами, хочемо зробити все можливе, щоб наші вірні змогли  отримати просту, але спасенну науку про Святі Таїнства. Церкві потрібно використати кожну нагоду для проповіді-навчання. Хочемо, щоб хворі люди не боялися сповідатися чи прийняти таїнство Єлеопомазання, а молоді люди чітко зрозуміли, що Вінчання є не якимсь «модним» обрядом, а великим таїнством, моментом, коли Господь єднає двох людей в одне тіло. При цій нагоді дякую членам оргкомітету організації та проведення Року Святих Таїнств за жертовну працю на славу Божу та добро українського народу.

 

Розмовляла Руслана Ткаченко

Джерело: www.ugcc.org.ua