//

«Катехит має в руках майбутнє Церкви», - Глава УГКЦ

«Кожен єпископ має потрійне завдання в Церкві: навчати людей Слова Божого, освячувати Божий люд за допомогою уділення Святих Таїнств і керувати людьми під час їхньої мандрівки до Царства Божого. Для освячення Божого люду єпископ має помічників - священиків, що фактично допомагають йому уділяти Святі Таїнства; для того, щоб керувати, він має відповідні церковні структури, які допомагають йому впорядковувати життя спільноти; а виконувати учительський уряд Церкви йому допомагають катехити», - сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, 16 травня 2012 року на зустрічі з катехитами в Донецьку, що відбулася  в приміщенні катехитичного центру поблизу Катедрального храму Покрову Пресвятої Богородиці.

 

За словами Глави Церкви, мета його зустрічі з катехитами полягає в поясненні ролі їхнього служіння в Церкві. «Першим катехитом в УГКЦ є я, а ви - мої помічники в цьому служінні. Крім того, найвищим катехитом Вселенської Церкви є Святіший Отець», - пояснив він присутнім катехитам. Предстоятель Церкви розповів також про особистий досвід катехитичного служіння. За його словами,  особливе значення катехитів у житті Церкви він зрозумів тоді, коли став єпископом. «Чесно кажучи, коли я був священиком, я не розумів колосальної ролі катехита. А коли став єпископом в Аргентині, склалася така ситуація, що територія цієї єпархії в шість разів перевищувала масштаби України. Там проживало близько 16 тис. українців. Для того, щоб їх обслужити, ми мали всього 15 священиків. Об’їжджаючи територію єпархії я помітив, що в парафії могла бути церковна будівля, парафіяльний будинок, гараж, машина, але не було катехита. Там де немає катехита, немає парафії», - розповів Блаженніший Святослав. Згадуючи роки єпископського служіння в Аргентині, Блаженніший Святослав розказав і про такі випадки, коли на парафіях могло не бути священиків, але були катехити, які згуртовували навколо себе людей, проводячи щосуботи лекції з Катехизму. «Священик міг раз на місяць приїхати на таку парафію, відслужити Літургію, а катехит тут працював щодня. Отож, як бачимо, катехит виконує важливу учительську місію в Церкві. Тому ви, катехити, робите плідними наші громади, особливо на цих, східних, теренах України», - наголосив він.

 

УГКЦ відразу після виходу з підпілля дбала про навчання Катехизму. «Я пригадую, що в нас було два великі центри, де УГКЦ готувала катехитів, - Львів і Донецьк. Я хотів би, щоб нові катехити готувалися, а ви підвищували свою майстерність і глибину знань, яку маєте», - додав Глава Церкви. Він пригадав слова Митрополита Андрея (Шептицького), який говорив, що «катехит має в руках майбутнє Церкви». Тому «з ваших уроків вийдуть або великі безбожники, що відкинуть вашу науку, або великі святі й герої християнської віри». Наостанок  Блаженніший Святослав розповів про етапи написання Катехизму УГКЦ та повідомив про ідею створення катехизмів для різних вікових категорій людей.

 

Департамент інформації УГКЦ