//

«Іммігранти – це багатство нашої Церкви»: австралійські єпископи під час візиту ad limina

Цими днями австралійські єпископи перебувають у Ватикані з візитом ad limina. Вони представляють величезну, але рідконаселену країну, в якій 25% населення сповідує католицтво. Церква в Австралії складається з 7 провінцій і 31 єпархії. Бенедикт XVI відвідав цю країну у 2008 році з нагоди Всесвітнього Дня Молоді у Сіднеї. Про Католицьку Церкву в Австралії кореспондентові Ватиканському радіо розповів архиєпископ Аделаїди і глава австралійського єпископату Філіп Вільсон. Він підкреслив, однією з найбільших переваг австралійської католицької спільноти є її інтернаціональний склад. У неї належать іммігранти з Європи та Азії, які прибули до Австралії за останні 50 років і вже повністю інтегруватися у місцеве церковне життя. Вони вносять свій безцінний вклад у спільноту і збагачують їх своїм досвідом віри.

 

Потім прелат згадав про місцевих жителів Австралії – аборигенів, щодо яких Церква проявляє особливу увагу. Спільнота аборигенів зустрічає чималі труднощі, тому місцеві єпархії розробили низку ініціатив душпастирської опіки для того, щоб допомогти аборигенам увійти до Церкви. Єпископська конференція створила спеціальну комісію з діалогу з аборигенами, яка займається ними і допомагає їм жити гідним життям у вірі. Проблеми аборигенів породжуються головним чином відсутністю можливостей, а також шкіл, медичної та соціальної допомоги. Церква першою намагається вирішити всі ці проблеми, а також нагадати місцевому уряду та громадськості про відповідальність, яку вони несуть за споконвічно австралійське населення.

 

Після Всесвітнього Дня Молоді у Сіднеї пройшло 3 роки. Яку спадщину залишив після себе фестиваль католицької молоді? На думку Філіпа Вільсона, ВДМ залишив незгладимий слід у житті австралійської Церкви. Він дозволив не тільки зосередити увагу на оновленні душпастирської опіки над молоддю, але також нагадати про важливі цінності християнської віри, які відображаються у житті кожного з нас. Як розповідають австралійські єпископи, багато хто з тих молодих людей, які брали участь у ВДМ 2008 року, нині беруть активну участь у житті Церкви. Деякі з них тепер вчаться у семінарії та вступили дол монаших згромаджень, а інші працюють з молоддю у своїй єпархії. Дні молоді допомагають багатьом людям, підкреслив архиєпископ Вільямс, зміцнити свої відносини з Богом і Церквою.

 

Що стосується міжрелігійних відносин, австралійські єпископи, кожен на своєму місці зокрема і як єпископська конференція, беруть активну участь в екуменічному діалозі та просуванні міжрелігійних відносин. За останні 10 років збільшилася кількість нехристиянських іммігрантів, тому австралійська Церква намагається встановити діалог з людьми іншої віри та просувати гармонійні міжрелігійні відносини та взаєморозуміння. Місцева Церква завжди критикувала жорстку імміграційну політику Австралії і до цього дня намагається захищати права всіх людей. Архиєпископ Вільямс заявив, що завдання місцевої Церкви – допомагати всім людям, що знаходяться у цій країні, у тому числі іммігрантам та біженцям. До всіх людей треба відноситися з повагою, тому австралійські єпископи не раз виступали на їхній захист проти несправедливих спроб уряду ускладнити життя іммігрантам.

 

За матеріалами Радио Ватикан