//

«Головною ознакою нашої дійсності є те, що християнин на Близькому Сході боїться за своє майбутнє»

Присутність християн у Святій Землі дуже часто асоціюється лише з прощами, які проходять у рамках молитовних відвідин Святих місць. Проте, ця земля багата на свою власну християнську традицію, перед якою сьогодні стять багато викликів та завдань. У цьому контексті 1 березня 2012 р. в Назареті відбулася конференція на тему «Виклики перед християнською присутністю в сучасному Ізраїлі».

 

Блаженніший Мішель Сабба, вислужений латинський Патріарх Єрусалиму, виступаючи під час конференції, зокрема, зазначив, що для християн, які мешкають в Ізраїлі, першим обов’язком є бути включеними в ту дійсність, у якій вони перебувають, без страху, але з ясністю, вносячи до неї багатство своєї релігійної, культурної та національної приналежності.

 

Архиєпископ зазначив, що багато-хто пише та говорить про арабів-християн на Близькому Сході, «та, чи ми самі чітко усвідомлюємо те, ким ми є, що ми хочемо, можемо та мусимо робити?» – запитував він учасників, додаючи, що «головною ознакою нашої дійсності є те, що християнин на Близькому Сході боїться за своє майбутнє».

 

Вислужений патріарх заохотив кожного перевірити власну реакцію на події так званої «Арабської весни», і задуматися над тим, який внесок можуть зробити християни. А це – діла милосердя, прийняття іншого таким, яким він є, співпраця християн між собою та з іншими.

 

Архиєпископ Сабба наголосив на необхідності на Близькому Сході та в Ізраїлі нового способу присутності християн, а, отже, нового способу формування та виховання, нового стилю життя та ставлення до проблем. Такого способу християнської присутності, яка повинна стати в основі нової євангелізації.

 

Джерело: Радіо Ватикан