//

«Факт хрещення Руси-України став результатом слухання та глибокого пережиття Божого Слова, - Владика Йосиф (Мілян)

«Рік, у якому живемо, Синодальні Отці закликають присвятити роздумам над значенням Божого Слова в сьогоденному християнському житті з особливим акцентом на Керигму», - йдеться у Слові Владики Йосифа (Міляна), Єпископа-помічника Київського, з нагоди приготувань до святкування ювілею 1025-ліття хрещення Руси-України.

 

Звертаючись до вірян, владика наголосив на важливості Слова Божого, яке асоціюється з Біблією, «адже християнство, за своєю суттю, - це релігія Книги». За нею, за словами єпископа, стоїть не тільки досвід якоїсь людини, викладений на листках паперу, але живий, вічно сущий Господь. «Найкращою відповіддю, яку ми можемо дати Богові на Його Слово, - є слово «Так», - продовжує єпископ.

 

Факт хрещення Руси-України 988 року не був миттєвим, але «він став результатом слухання, а найголовніше - глибокого пережиття Божого Слова найперше поодинокими людьми, а згодом і всього народу», - зауважує Владика Йосиф. У цьому контексті звертає увагу на постать князя Володимира, котрого літургійна традиція прирівняла до апостольського чину, - «адже саме завдяки йому Хрест Христовий настільки глибоко вписався в культуру й історію нашого народу, що став невід’ємною частиною нашого буття», - зазначає владика. «Саме Хрестом розпочинаємо наші добрі справи, благословляємо дітей, долаємо всі терпіння й негаразди. Хрестом відчиняємо двері людської надії на життя вічне з Богом», - продовжує єпископ.

 

Особливим місцем, де Слово Боже повинно найбільше прорости, - є родина, на думку Владики Йосифа. «Саме вона (родина, - ред.) є першою школою віри, в якій усі ми почули Слово про Бога та Слово Боже», - зауважує єпископ та заохочує родини до спільного читання Святого Письма.

 

Звертаючись до молоді, наголошує на важливості біблійних читань, які в УГКЦ практикують упродовж останніх років. З огляду на це, за словами єпископа, біблійні читання стануть корисними для молоді, «бо через них вона зможе пізнати Божу волю стосовно себе разом з друзями, через яких Господь також промовляє», - зауважує Владика Йосиф.

 

«Сучасний світ вже переповнений тими, хто говорить. Світ потребує автентичних свідків» і ними, на думку владики, можуть стати богопосвячені особи, ті, хто щодня свідчитиме бездоганно про Христа Ісуса.

 

На завершення, Владика Йосиф звернувся з проханням про заступництво Пресвятої Богородиці: «Нехай Київська Оранта буде нашим ідеалом слухання й реалізації Божого Слова та нашою Провідницею!».

 

Слід зазначити, що урочисте святкування 1023-ої річниці Хрещення Русі-України у Київській архиєпархії УГКЦ відзначатимуть 31 липня. Програма святкування передбачає Архиєрейську Божественну Літургію об 11-00, яку очолить Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у співслужінні Владики Йосифа (Міляна), обряд «Відновлення хресних обітів», освячення води та мистецько-духовну програму.

 

Для департаменту інформації УГКЦ Іванна Рижан

Джерело: www.ugcc.org.ua