//

«Дух о. Маркіяна має пройти через наше серце», - Владика Михаїл під час вшанування о. Маркіяна Шашкевича в селі Нестаничі

7 червня, у день коли відійшов у вічність о. Маркіян Шашкевич, відбулося урочисте вшанування його постаті. У селі Нестаничі Радехівського деканату, де був на парафії о. Маркіян, відслужено Панахиду біля пам’ятника, освячено місце, де стояла плебанія в якій він жив, та проведено віче під час якого науковці, представники влади та єпископ Михаїл Колтун поділилися своїми роздумами щодо величі постаті цього священнослужителя.

 

Зокрема Владика Михаїл сказав: «Святкуючи своє життя вдивляймося у цього священика – будителя мови, будителя нації, будителя культури, але все це є поєднано в любові до Церкви… Насправді думаю, що цей дух Маркіяна має пройти через наше серце». Далі запитує Преосвященний Михаїл: «Що варте життя без геройства, подумаймо над тим, але повірмо в себе бо нам цього потрібно, щоб ми могли вносити в своє життя дух наших попередників, яких ми сьогодні ставимо собі в приклад». Відтак Владика закликав усіх присутніх: «Повірмо в те, що кожен, хто буде слідувати в любові до України, до Церкви, до культури, до своєї мови, то він зробить цей крок в життя за яким підуть наші нащадки». Щодо побажань, єпископ наголосив: «Я усім бажаю того духовного скріплення у молитві, у Церкві, у вашому родинному житті, щоби ви могли плекати, навчати дітей і ростити Україну, ростити народ. Хай Господь благословить і надихає вас на добрі подвиги».

 

Дякуючи громаді за організоване свято п. Степан Кубів, депутат обласної ради, висловив думку, що українське село – це «центр духовності та ідентичності, але треба – наголосив промовець – щоб ті люди, які живуть в українському селі мали гідне життя». Далі п. Степан, зазначив, що певні депутати відстоювали фінансові позиції на бюджетній комісії обласної ради і, як зазначив доповідач, кульмінація буде «тоді коли 6 листопада (в день 200-річчя з дня народження о. Маркіяна) буде відкрито центр просвітництва в с. Нестаничі». Цей центр передбачає, що в старій плебанії буде утворено музей і такі споруди, як церква, дзвіниця… отримають особливе пошанування з огляду на те, що в цьому місці служив о. Маркіян.

 

Під час урочистості протодиякон Ярослав Партика прочитав «Послання Блаженнішого Святослава з нагоди двохсотріччя з дня народження отця Маркіяна Шашкевича».

 

Джерело: www.sokaleparchy.org.ua