//

«Дора є тим місцем, де життя й восходження на небо пророка Іллі усвідомлюється по-особливому», – Блаженніший Святослав у Дорі

«Дора (Яремча) є тим місцем, де життя й восходження на небо пророка Іллі усвідомлюється по-особливому. У той час, коли жерці атеїзму винищували всіх, хто зізнавався у вірі в єдиного Бога, тут були ті люди, які вдень і вночі підносили руки до неба й випрошували, як Ілля, вогонь Духа Святого з неба, що зігрівав серця вірних. Монахи, монахині, священики, семінаристи молилися тут за свою стражденну Церкву, завдяки чому УГКЦ вистояла, наш народ залишився при вірі своїх батьків, не дав себе розчинити в морі радянського народу й зберіг свою самобутність і культуру», – про це сказав Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, у проповіді до Євангелія 2 серпня 2012 року, у день Святого пророка Іллі, у студитському монастирі Святого пророка Іллі в Дорі на Івано-Франківщині.

 

Глава УГКЦ зазначив, що «ми живемо в час, коли все міняється, перемішується: народи, культури, мови», тому нам сьогодні важливо зберегти віру наших батьків. Із Главою УГКЦ під час Літургії співслужили Владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Владика Миколай Сімкайло, Єпарх Коломийсько-Чернівецький.

 

Привітавши всіх із святом, яке «люблять у цьому гірському краї», Предстоятель Церкви сказав, що цей празник дає змогу заглибитися в деталі вогненного восходження на небо святого пророка Іллі. «У час великого духовного занепаду в ізраїльському народі Господь покликає до місії пророка Іллю, – продовжив очільник УГКЦ. – Його ім’я означає, що мій Бог – Ягве. Уся життєва місія пророка Іллі – проповідь єдиного Бога, Творця й визволителя Божого народу». На думку Патріарха УГКЦ, пророк Ілля був досконалим передвісником і прообразом Ісуса Христа, який навчив нас – новий Ізраїль – розуміти єдиного Бога в Трьох Особах.

 

Наостанок Главу УГКЦ, який, продовжуючи традицію своїх славних попередників, завітав на Гуцульщину, від імені гуцулів привітали ченці-студити. Своєю чергою Блаженніший Святослав привітав ієромонаха Іллю Мамчака, настоятеля студитського монастиря Святого пророка Іллі в Дорі, з іменинами.

 

Департамент інформації УГКЦ