//

«Для істинного блага людства кожного покоління повинні бути такі люди, як Митрополит Андрей (Шептицький)», - Глава УГКЦ у Канаді

«Сміливість, яка проявлялася в діях Шептицького у темний період історії України, має універсальне значення. Адже, ризикуючи власним життям, а також життям своїх священнослужителів і монахинь, він захистив сотні євреїв під час Голокосту. Він зробив це, знаючи, що з погляду тодішніх людей це було божевіллям», - сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, 24 квітня 2012 року, під час симпозіуму «Етичні дії в екстремальних умовах», що відбувся в Оттаві (Канада) на базі Інституту імені Митрополита Андрея Шептицького.

 

Предстоятель Церкви, однак, вважає, що такі «безрозсудні» вчинки сьогодні, як і тоді, дуже важливі. «Для істинного блага людства кожного покоління повинні бути такі, які готові вийти за рамки людського розрахунку і прийняти жертовну любов, - любов, яка поважає життя від зачаття до природної смерті». Крім того, Блаженніший Святослав пригадав усім присутнім, що серед єврейських хлопчиків, врятованих Шептицьким, був син убитого нацистами головного рабина Львова Курта Левіна.

 

У своїх мемуарах, опублікованих у 1994 році, Курт Левін написав: «Компасом, який вів мене всі ці роки, була пам'ять про зустріч з Митрополитом Андреєм (Шептицьким) і його братом Климентієм. Це два духовні гіганти, які є орієнтиром для багатьох. Час показав, що насіння, засіяне ними, дало багатий і корисний урожай».

 

Напередодні симпозіуму, 24 квітня, Глава УГКЦ разом із Главами та повноважними представниками українських Церков і релігійних організацій зустрівся з Прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером. «Ми представляємо мільйони людей, які у своїх найгірших моментах, як і всі люди, могли б схилитися на бік  ненависті і нетерпимості. Разом із тими, хто залишився живим після Голокосту, ми проголошуємо: «Ніколи більше». І молимося, щоб світ позбувся антисемітизму раз і назавжди», - заявив на цій зустрічі Блаженніший Святослав. На закінчення Глава Церква процитував слова із листа блаженного Омеляна Ковча із концентраційного табору «Майданек»: «У таборі ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латиші та естонці... Тут я бачу Бога, який однаковий для всіх, незалежно від релігійних відмінностей, які існують серед нас».

 

Як ми повідомляли раніше, із 22 до 25 квітня 2012 року делегація Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій здійснила візит до Торонто (Канада), де відбувалися офіційні заходи в рамках програми вшанування спадщини Митрополита Андрея (Шептицького). А з 26 до 29 квітня представники ВРЦіРО перебувають  у Сполучених Штатах Америки, де також відвідують заходи, присвячені вшануванню спадщини слуги Божого Андрея. У поїздці ВРЦіРО до Канади і США бере участь Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ