//

«Для Господа важлива кожна душа, яка спасеться», – о. д-р Ігор Шабан про «прозелітизм» греко-католиків

Українська Греко-Католицька Церква своїми вчинками не раз засвідчувала, що вона передусім дбає про своїх вірних, тих, які в силу різних обставин проживають в усіх регіонах нашої країни і потребують душпастирської опіки. Наша мета - проголошувати Добру Новину людям, які належать до нашої Церкви, а не заманювати чи перетягувати інших християн до нашої Церкви, як про це безпідставно заявляють представники інших Церков.

 

Про це в коментарі для Департаменту інформації УГКЦ сказав о. д-р Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами.

 

Отець Ігор констатував, що нині в Україні, після років комуністичного режиму, створилася ситуація, коли українців умовно можна поділити на такі групи:

 

- християни, які свідомо належать до конкретної Церкви, відкрито сповідують свою віру та свідчать про це своїм щоденним життям;

- християни, які вважають себе приналежними до Церкви Христової загалом, але не є практикуючими вірними і нечасто відвідують храм. Можна сказати, що вони перебувають у стані пошуку;

- люди, які в силу різних обставин не належать до жодної Церкви.

 

«Для кожної з цих груп, відповідно до вчення Ісуса Христа «ідіть та навчайте всі народи», усі Церкви повинні проголошувати Добру Новину, проповідувати Євангеліє, навчати християнського життя, іншими словами, проводити «нову євангелізацію». Особливу відповідальність кожна Церква несе за євангелізацію своїх вірних, тих, хто свідомо належить до конкретної Церкви і відкрито сповідує свою віру та свідчить про це», – наголосив голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами.

 

Говорячи про людей, які не належать до жодної Церкви, Блаженніший Святослав зазначив: «Тут є велике завдання для всіх християн. Зокрема, завданням УГКЦ є здійснювати «нову євангелізацію», яка полягає в тому, щоб донести до сучасного українця традиційну проповідь Євангелія, аби він міг сприйняти Христове вчення Церкви і стати справжнім, живим християнином».

 

«І якщо такі особи віднаходять Бога в Церкві, не залежно від конфесії, усі ми маємо тішитися таким результатом, оскільки для Господа важлива кожна душа, яка спасеться», – пояснив о. Ігор.

 

Згадуючи про нещодавню статтю Архиєпископа Луганського і Алчевського Митрофана (Юрчука), голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського Патріархату), о. Шабан сказав, що, на його думку, ми забагато уваги приділяємо конфесійності і замало - звичайній людині, яка насправді потребує цієї євангелізації, потребує нашого доброго християнського прикладу.

 

«Мені приємно, що розмови про нібито конфліктні ситуації між нашими Церквами в Галичині вже відійшли в минуле. Надіюся, що і сьогоднішні безпідставні звинувачення не будуть тривати надто довго, адже нам, християнам, важливо бути в добрих, братніх і справді християнських взаємовідносинах», – наголосив на завершення о. д-р Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами.

 

Департамент інформації УГКЦ