//

«Бути вірними Христові, Його Святій Церкві та служити для добра свого народу!»

Таку обіцянку дали вчора молоді юнаки, які вперше переступили поріг Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого та стали повноцінними її студентами. Торжество з нагоди початку навчального року у ТВДС ім. Патріарха Йосифа Сліпого розпочалося урочистою Святою Літургією у парафіяльному храмі смт. Велика Березовиця, яку очолив ректор семінарії отець Іван Римар.

 

У Святій Літургії взяли участь викладацький склад семінарії, брати-семінаристи, а також їхні батьки. До голошення Слова Божого був запрошений високодостойний гість, а поряд з тим і випускник нашої семінарії отець Марко Ярослав Семеген, який сьогодні здійснює своє душпастирське служіння в Італії як пасторальний координатор для українців греко-католиків, які проживають у цій країні. У своїй проповіді отець Марко торкнувся усіх аспектів формації священичого покликання. Отець-проповідник закликав усіх братів-семінаристів у вишкільному процесі довіритися Богові і бути, немовби та глина в руках гончара, щоб стати добрими посудинами, які не мають бути порожніми, але впродовж семінарійних років формації наповнитись необхідними ласками і благодаттю, яких з Божої волі вже як священики будуть покликані поділяти і дарувати іншим. «Плекання та постійність у святих тайнах Покаяння та Євхаристії, а також щоденна спільнотна та особиста молитва – це ті речі, які з одного боку є інструментами автовиховання, а з іншого – фундаментом духовного та людського розвитку кандидата до священства», – зазначив отець Марко. На завершення отець дуже просто, але, водночас, і промовисто, звернувся і до батьків, сини яких бажають бути священиками. «Моліться, моліться за своїх дітей, не щоб вони у майбутньому мали добру парафію. Моліться за своїх дітей, щоб з ласки Божої вони могли стати добрими та святими священиками».

Після закінчення Богослужіння усі перемістилися на семінарійне подвір’я, де відбулася інша частина урочистостей. До всіх присутніх звернувся ректор семінарії о. Іван Римар, вітаючи викладачів, працівників та студентів семінарії, а також усіх дорогих гостей, які забажали розділити це родинне свято. У своєму батьківському наставницькому слові отець-ректор закликав всіх до молитви. «Молімося, і нехай Господь дарує нам мудрість, щоб побачити цю добру дорогу, яку Він нам приготував; мужність, щоб її обрати; та терпеливість І вірність, щоб нею йти з пам’яттю про Бога та тих, до кого нас послано».

Особливим гостем свята був голова Тернопільської обласної ради п. Олексій Кайда, який забажав розділити хвилини радості семінарійної спільноти та прибув на наше свято. У вітальному слові п. Олексій говорив про цінність священичого служіння та його значення у сьогоднішньому непростому, глобалізованому суспільстві з усіма його потребами, проблемами та духовно-моральною занедбаністю. Усім запали в серце завершальні слова п. Олексія, який, цитуючи нескореного та непохитного у вірі Слугу Божого Патріарха Йосифа Сліпого, мовив до вихованців семінарії: «Молітеся, працюйте, борітеся за кожну людську душу та за все українство!»

 

Завершальним етапом урочистої частини свята було складання присяги навколо Хресного Знамення молодими хлопцями, які вступили на дорогу пізнання та формації священичого покликання та від сьогодні офіційно стали студентами Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого. З цим їх молитовно вітає уся семінарійна спільнота!

 

прес-служба Тернопільської Вищої Духовної Семінарії
Джерело: www.tze.org.ua