//

«Благовіщення долає прірву між Богом і людьми», – Блаженніший Святослав

У світле свято Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії греко-католицька громада столиці у храмі Благовіщення, що при Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві мала змогу спільно молитися з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом. Очоливши Архієрейську Службу, Блаженніший Святослав звернувся до численних прихожан та гостей, які вщерть заповнили невеликий дерев’яний храм, з проповіддю.

 

Проповідник наголосив, що це особливе християнське свято дає нам можливість пережити подію, що запроваджує нові стосунки між людьми і Богом. «Благовіщення – це тиха, глибока, таємнича подія, що трапилася у невеличкій хатинці у місті Назарет. А нині усі християни є свідками того, що колись давно відбулося без свідків», – розповів Блаженніший Святослав.

 

Роздумуючи над Божим Словом, Предстоятель УГКЦ назвав подію Благовіщення початком відліку великих діл в історії Церкви, з якої починається велика історія спасіння. Адже у Старому Завіті існувала нездоланна прірва між Богом та людьми, що сталася після гріхопадіння і отримала назву смерть. Тоді людина тремтіла перед Богом у своїй інакшості, адже через свою смертність не могла наблизитися до нього.

 

У Новому Завіті, а саме у Благовіщенні, ця відстань долається зустріччю двох цілковито відмінних світів і робиться у дуже лагідний спосіб. Марії з’являється ангел Гавриїл і каже: «Радуйся, благодатна, Господь з тобою!» Дух Святий благословляє і Слово Боже втілюється, починаючи не лише життя людське, а життя Боже. Господь починає входити у світ людини, відновлювати з нею втрачений зв’язок через своє Слово.

 

Блаженніший Святослав наводить паралель між Євою та Марією у тому, що вони обидві схиляють своє вухо до слухання, але перша – до змія, друга – до ангела. Та наслідком слухання для кожної стала зміна подальшого існування – смерть і життя... Марія є новою Євою, бо Єва означає мати усіх живих. У святі Благовіщення ми отримуємо нову Матір – Марію, з постаті якої бере початок нове Життя.

 

Проповідник констатував, що не раз і ми чуємося у житті самотніми, наче свічка, яка тремтить у темряві, але та блага вість, з якою ангел звертається до Марії, торкається і кожного з нас, і це життя може увійти у серце кожного, закликаючи радіти і не сумувати, бо Господь з нами, його сила присутня і діяльна у житті нашої Церкви і кожного з нас.

 

«Сьогодні ми маємо змогу не лише чути ці слова, але й пережити. Давайте щодня запитаємо себе, до кого ми схиляємося, кому надаємо першість у слуханні? Чи готові ми, як Марія, сприйняти Слово Боже і промовити: “Я – слугиня Твоя, Господи. Нехай мені буде по Слову твоєму”».

 

У день Благовіщеня УГКЦ відзначає День подяки за дар життя. Окреме прошення під час Літургії було також присвячене тим дітям, які є у найбільшій небезпеці смерті, щоб Божий дар їхнього життя не був відібраний від них через аборти.

 


Департамент інформації УГКЦ